Sayfalar

29 Ekim 2012 Pazartesi

Şeker Hocanın İstifası İbret Olmadı mı?


Günümüzde özellikle gençler tarafından sürdürülen kundaklamalar ve polislere karşı yapılan taşlı saldırılar akıllara Şeker Hocanın ibretlik istifası unutuldu mu? sorusunu getirdi.
Hatırlayacağınız gibi Malatya’da Şeker camii’nin ‘Şeker Hoca’ lakaplı sempatik İmamı Celal Tilgen, şehit haberlerine dayanamayıp istifa ettiğini açıklamıştı.
İmam, ’37 yıllık hocalık yapmışız birşey öğretememişiz’ diyerek yaşanan bu tür olaylarda başta eğitmenler ve imamlar olmak üzere tüm halkın sorumluluk sahibi olduğunu ibrettlik istifası ile herkese kanıtlamıştı.
Şeker Hoca, sözleri ve tepkisi ile karanlığın içinde bir umut ışığı yakarak herkesi sorumlu davranmaya teşvik etmişti. Ama gel gelelim günümüzde olayların gün geçtikçe azalması gerekirken artarak devam etmesi toplumun Şeker Hocanın ibret alınacak istafasından nasibini almadığını gösteriyor.
Yıllardır süre gelen tartışmalar, tüm dünyada devam etmekte olan çatışmaların eğitimsizlik yani cahillik ile doğrudan bağlantılı olduğunu belirtiyor. Şimdiye kadar hep cahilliği suçladık, merak ediyorum eğitim ile bir şekilde cahilliğin önüne geçildiğinde suçlayacak nasıl bir bahane bulacağız?
Herkesin kendi hatalarını görmezden gelip, sürekli suçu dışarıda aradığı bu dünya düzeninde iyi şeyler yapabilmemiz için önce kendi hatalarımızı veya sebep olduğumuz yanlışlıkları kabul etmemiz ve sorumluluğunu korkmadan üzerimize almamız gerekmektedir.
Hepimizin bildiği gibi yetkililer tarafından sürekli olarak yapılan kınamalar yada vaatler, birşeyleri çözmek için hiçbir zaman yeterli olmamıştır. Yaptığımız bir diğer yanlış ise sabırsız olmamız, bazı sorunları çözmek zaman alır ama biz biran önce çözüp sorundan kurtulmak istiyoruz.
Oysaki alanında uzman bir ekip kurulup sorunlara toplumsal bakarak bölgesel iyileştirme yolları aranmalı.
Özellikle gençleri şiddete yönelten sebeplerin bulunarak, eğitim başta olmak üzere bilinçlendirme programları ile doğru sayılan tutumların genç kesimlere benimsetilerek eğitim desteklenmeli ve sorunlar mantık yolu ile çözülmeye çalışılmalıdır.
Aksi halde; Sürekli şikayet ederek, geçiştirerek yada suçu dışarıda arayarak sorunları çözmek yerine sorunlardan kaçmış oluruz.